پنجشنبه 01 آذر 1403
توسعه پایدار صنایع بزرگ همواره یكی از دغدغه‌های برنامه ریزان كشور است ولی در این موضوع بایستی مباحثی از قبیل تجارب قبلی، توانمندی كارشناسان،توانمندی صنعتگران و ظرفیت‌های موردنیاز كشور را نیز در انتخاب فناوری‌ها برای حصول به توسعه پایدار موردتوجه قرارداد.
دراین‌ارتباط وزارت نیرو با بهره‌گیری از آخرین دستاوردهای علمی ، پژوهشی و روش‌های پیشرفته مدیریت و همچنین توسعه فناوری‌های نوین سازگار با محیط‌زیست علاوه بر توسعه و ارتقای بهره‌وری و كیفیت ارائه خدمات در سطح ملی، بازار صنعت آب و برق كشور را به سطح جهانی ، به‌ویژه كشورهای منطقه گسترش دهد (از بیانیه مأموریت وزارت نیرو).
وزارت نیرو با ارتقاء بهره‌وری و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین ، سازگار با محیط‌زیست و متناسب با زیرساخت‌های حال و آینده و توسعه مشاركت و بهره‌وری منابع انسانی متخصص و خلاق به‌عنوان ارزشمندترین دارایی ، نقشی مؤثر در رفاه اجتماعی و تبادل برق با كشورهای منطقه ایفا نموده و در راستای كاهش شدت انرژی ، افزایش خوداتکایی و توسعه كاربرد انرژی‌های تجدید ناپذیر اقدام كند. (از بیانیه مأموریت بخش برق و انرژی)
در كشورهای مختلف ، طرح‌های زیادی درزمینهٔ آینده فناوری‌ها ، پیشگویی رخدادهای آینده در این حوزه و آینده‌نگاری فناوری انجام‌شده است . در كشور ما نیز " سند چشم‌انداز 1404 " به‌صورت كلی و " برنامه راهبردی تحقیقات صنعت برق" به‌صورت جزئی‌تر به این موضوع پرداخته است.
در نقشه جامع علمی كشور، فناوری زیستی در زمره اولویت‌های الف در بخش فناوری قرار دارد كه هدف آن مدیریت و فناوری آب، خاك و هوا، كاهش آلودگی آب، هوا و خاك و نیز مدیریت پسماند ذکر شده است. بعلاوه در این نقشه كسب 3 درصد از بازار جهانی مربوط به فناوری زیستی نیز هدف‌گذاری شده است.
در " سند نقشه راه صنعت برق" ردیف‌های 22و 23 به مبحث " محاسبه و بررسی هزینه‌های زیست‌محیطی آلاینده‌ها" و "تحقیق و به‌کارگیری فناوری‌های نوین كنترل آلاینده‌ها" اختصاص ‌یافته است. همچنین بند 19 " سند چشم‌انداز 1404 " به مبحث " آمایش سرزمین مبتنی بر حفاظت محیط‌زیست و احیاء منابع طبیعی " اشاره دارد و نیز بخش سیاست‌های كلی نظام در خصوص منابع طبیعی مشتمل بر اصلاح نظام بهره‌برداری از منابع طبیعی ( آب و سوخت ) و مهار عوامل ناپایداری این منابع و تلاش برای حفظ و توسعه آن است.